Informatie over alcohol

Alcohol is een natuurlijke, kleurloze vloeistof die ontstaat door vergisting van vruchtensuikers of van suikers uit granen. Al sinds de oudheid wordt op deze manier alcoholhoudende drank gemaakt. De hoeveelheid alcohol die ontstaat bij de vergisting hangt af van de beschikbare hoeveelheid suikers. Als het alcoholpercentage ca. 15% is geworden stopt de vergisting vanzelf.

Zwakalcoholische dranken:
Dranken met een alcoholpercentage tussen 1 en 15% noemt men zwakalcoholische dranken. Voorbeelden hiervan zijn:bier, wijn, premix dranken.

Sterke (gedistilleerde) dranken:
Van zwak alcoholische dranken kan men dranken maken met hogere alcoholpercentages: sterke drank van meer dan 15%. De alcoholische drank wordt dan verhit en afgekoeld. Dit proces heet distilleren. Er ontstaat dan een gedistilleerde drank. Voorbeelden hiervan zijn: whisky, jenever, wodka, likeuren.

Alcohol = alcohol = alcohol
Elke alcoholische drank heeft zijn eigen standaard glas. Hoe sterker de alcoholische drank des te kleiner het glas. Dit betekent dat een standaardglas bier, wijn of jenever evenveel alcohol bevat. Voor meer informatie over standaardglazen ga je naar genietmaardrinkmetmate.nl


Jij en alcohol

Alcohol drinken onder de 18 jaar is niet goed voor je lichaam omdat je lichaam dan nog in ontwikkeling is. Daarom:

Alcohol onder de 18? Natuurlijk niet!!
Ben je ouder dan 18 en wil je alcohol een keer uitproberen, praat er dan eerst over met je ouders. Zij kunnen je vertellen wat de effecten zijn en waar je voor moet oppassen. Wil je met je ouders praten maar weet je niet zo goed hoe? Ga dan naar de STIVA website www.stiva.nl 

Nog meer informatie kun je vinden op Drinkwijzer.info